Command of the Heights, Fort Amherst
Command of the Heights, Fort Amherst
Command of the Heights, Fort Amherst
Command of the Heights, Fort Amherst
Command of the Heights, Fort Amherst
Command of the Heights, Fort Amherst

Dorset

Command of the Heights, Fort Amherst

Location

Chatham, Kent


Services

Concept design
Site planning
Public Realm framework & master planning strategy
Technical and detailed design
Bespoke and product design
Contract administration
Landscape Construction management
Heritage conservation and analysis
Cultural interpretation
Horticulture design
Post-design
Post-installation follow-up service and check

“Historic England valued the partnership working by Mei Loci and the creative solutions found by the designers, particularly when archaeological investigations constantly revealed new challenges. Command Of The Heights demonstrates that scheduled monuments can be re-used in imaginative ways to make them relevant to the public so as to help ensure that they will be cared for in the future. The conversion of the courtyard casemates to an outdoor performance space is an inspired transformation which still allows the military architecture to be understood.”   Peter Kendall, Historic England.



The ambition for the ‘Command of the Heights’ project was to restore and enhance Fort Amherst, as a space of historic significance, with a strong vision for the future, and to inject new lifeblood into the area by engaging people from all walks of life to help shape the future of the site.

The landscape strategy included the removal of the Riverside One building to open up the lower end of the barrier ditch as it would have been historically, and creation of a new waterside public realm space in this location to provide a strong physical connection to the Chatham town centre.

To fully comprehend this site and understand what this place means – for the past, present and the future, and what it means for people and the environment, was crucial. To do this we took a journey back through time, back through Dickensian Chatham, the Napoleonic fortress built with military might and feats of engineering to protect the strong military might of Britains Royal navy, right back to the Saxon village that once stood on the site and the formation of Chatham itself as a village. The site is a Scheduled Ancient Monument,  previously on Historic Englands ‘at risk’ register, with numerous listed structures and sites; and a site of great historic significance – the context of its’ military defence history, from a time when the British Empire was all about exploring and conquering.

This history, whilst important to acknowledge and recognise, comes from a by-gone era, and the project needed to challenge modern perceptions of white military History. As well as shaping the landscape, the project is also about educating, acknowledging the past, and creating a new story for the future so that the site can move forward with positivity. Fort Amherst is embedded in the fabric of the site which was originally designed and built to keep people out. Built on a steep hill-side with precipitous embankments, high revetments, and guarded entrances, there are draw-bridges designed to completely cut the site off and to prevent entry.  All barriers to people entering, hence the names ‘Barrier Road and Barrier Ditch!’

Our brief from Medway Council and Fort Amherst Heritage Trust was to open up these barriers and make the site accessible again, but to do so with sensitivity, and recognition of the importance of heritage and at the same time acknowledging that without a breath of new life, this place would fall further into disrepair.  Our job was to get people in!  Not only to enter the site but to enrich the lives of all visitors and engage new users in the space. We achieved this with the landscape, creating theatre, community gardens, market spaces and public realm: Contemporary, accessible new spaces have been designed within a historic site, which literally and metaphorically break down barriers.

Other Projects